După lansarea cu succes la Suceava, Alexandria Librării a lansat şi la Iaşi romanul în două volume al Ligiei Seman „Portrete din cioburi”, într-un ambient plăcut şi în prezenţa unui public avizat.
Doamna Angela Furtună – scriitor, critic literar – a prezentat-o pe Ligia Seman ca fiind genul de scriitor care îmbină arta scrisului cu arta pedagogică, din dorinţa de a interveni în formarea cititorului, de a contribui la transformarea acestuia; genul de scriitor preocupat mai mult de aspectul etic al lumii în care trăim, lume aflată în degringoladă, decât de experimentele artistice literare care ne sunt oferite astăzi.
„Această lansare ne-a reconfirmat faptul că genul de literatură scrisă de Ligia Seman, cu mesaj etic, pedagogic, psihologic şi terapeutic, este foarte necesar pe piaţa actuală a valorilor culturale româneşti, mai ales în condiţiile unei societăţi aflate în derivă, în căutare de modele. Iată că unele din aceste modele pot fi furnizate de scriitorul de literatură creştină” – a mai spus doamna Angela Furtună.
Doamna Mariana Dvorszich – profesor, publicist – a vorbit despre originalitatea romanului, despre ceea ce aduce nou romanul Ligiei Seman în literatura română.
„«Portrete din cioburi» este în acelaşi timp un roman de creaţie şi un roman de analiză psihologică. Autoarea are capacitatea de a ancora analiza psihologică în creaţie şi invers, prin reverberaţiile celor două, cu o mână de maestru” – a afirmat doamna Dvorszich.
Doamna Margareta Lupaşcu – profesor, realizator de programe radio – în discursul său a spicuit câteva aspecte din istoria literaturii române pentru ca, reamintindu-ni-le, să înţelegem care este locul de drept al literaturii creştine în cultura română.
„O istorie a culturii româneşti în afara culturii şi civilizaţiei creştine este imposibil de realizat” – a fost una din concluzii.
Despre autoare şi romanul ei, a spus: „Într-o societate în care tot mai mulţi îşi conjugă existenţa cu verbe precum: merit, mi se cuvine, sunt, vreau – iar aceste verbe au devenit metoda lor de comunicare – literatura scrisă de Ligia Seman alege, în contrast, acea formă de comunicare prin intermediul căreia transmite şi demonstrează că îi pasă, că ceilalţi contează pentru ea. Care este această formă de comunicare? Este chiar dragostea pentru semeni.
Ceea ce dă o mare greutate romanului Ligiei Seman este faptul că «Portrete din cioburi» este o carte pentru fiecare dintre noi! Autoarea vrea să descoperim şi să ne descoperim mai mult, să înţelegem şi să ne înţelegem mai bine, să descoperim soluţii la problemele noastre şi să găsim vindecare pentru rănile noastre.”
emisiuni/Reportaj_lansare_Iasi48.mp3